Taas mennään!

Olen pari viikkoa fiilistellyt valmistunutta käsikirjoitusta, tai siis sen versiota nro 2. Nyt, kun luin sen tauon jälkeen uudestaan, totesin sen kaipaavan vielä yhtä uudelleen kirjoittamista. Tämä vaihe on aina vähän ristiriitainen. Toisaalta tuntuu kauhean rasittavalta alkaa uudestaan kirjoittaa sitä (miksei se voisi olla jo valmis!), mutta toisaalta taas uudet syntyneet ideat innostavat (jee, nyt siitä tulee parempi!) – eikä oikeastaan voi tehdä muuta kuin alkaa tarkastella sitä taas sillä silmällä, että se tulee muuttumaan, jotkut hienot lauseet tulevat putoamaan pois… tosin kaikkein hienoimmat lauseet eivät… ja joku henkilö tulee muuttamaan suuntaa, joku toinen muuttaa ehkä kokonaan pois tarinasta ja joku toinen pääsee paremmin esiin… päähenkilöt saavat vähän lisää täytettä sieluunsa… ja jotkut tapahtumat täytyy sittenkin kertoa selvemmin esiin, jotkut ajatukset kirjoittaa rivien taakse…

Oikeastaan aika ihana vaihe, niin täytyy ajatella, vaikka olisi jo hirveä vimma saada lähetettyä se kustannustoimittajalle ja kohti maailmaa. Mutta olen päättänyt lähettää sen vasta sitten, kun se on mielestäni ”valmis”. Tietenkin se tulee silti vielä senkin jälkeen muuttumaan, mutta omassa kirjoitusprosessissani nämä eri versiot ovat todellakin raakileita, jotka haluan ensin kypsyttää.

Sain keväällä kaksi apurahaa, joten kirjoittamiseni on onneksi turvattu – mikä tarkoittaa toimeentulon lisäksi myös kirjoitusrauhaa. Sitä, että ei tarvitse miettiä, mistä ja miten raha-asiat järjestää, ja voi olla päätoiminen kirjoittaja ainakin niin pitkään, kun apurahat riittävät. Voi keskittyä miettimään kirjan henkilöiden elämää ja lauseita, joilla siirtää se tulevien lukijoiden mieleen. Parempaa tilannetta en tällä hetkellä voisi toivoa. Siitäkin huolimatta, ettei kirjoittaminen silti aina suju, ja vaikka kuinka tietäisi, mitä aikoo kirjoittaa lisää ja mihin kohtaan tarttua ensimmäisenä, niin kolmas versio ei silti ole välttämättä yhtään helpompi kuin ensimmäinen.

Joskin tällä hetkellä suunta on selkeä. Jo toinen versio on aika erilainen kuin ensimmäinen, ja tämä uusi, kolmas versio tulee muuttumaan vielä enemmän.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: